Yangın Kapısı yangın gibi acil durumlarda insanların güvenli bir şekilde binadan çıkmasını sağlayan, aynı zamanda yangının yayılmasını engelleyen bir kapı türüdür. Yangın Kapıları yangına dayanıklı malzemelerden üretilir ve belirli standartlara göre test edilir. Yangın kapılarının özelliklerine bu yazımızda değinmeye çalışacağız.
Günümüzde temel Yangın Kapıları Özellikleri arasında;
gösterilebilir.
Yangın Kapısı seçerken yukarıda açıklamaya çalıştığımız Yangın Kapısı Özelliklerine dikkat etmek gerekir. Ayrıca yangın yönetmeliğine göre okul, iş merkezi, otel, fabrika, alışveriş merkezi, yüksek katlı apartman gibi çok sayıda insanın bulunduğu binalarda Yangın Kapısı bulundurmak zorunludur.
Mana Yapı olarak Otomatik Kapı Sistemleri üretimi alanındaki 30 yılı aşkın tecrübemizle imalatına devam ettiğimiz Yangın Kapısı modellerini, bilgilerini inceleyebilirsiniz. Bununla birlikte Yangın Kapısı İmalatı sürecinde uzman ekibimiz tarafından proje alanında gerçekleştirilecek inceleme sonucunda kapının ölçüsü ve kullanılması gereken aksesuarlar konusunda karar verilmektedir.
Sizde projenizde ihtiyacınız olan ve yapınıza %100 uyum sağlayacak Yangın Kapılarına Mana Yapı kalitesiyle sahip olmak; dayanıklı, estetik kapılara en uygun fiyatlarla erişebilmek için +90 216 807 20 30 numarasını arayarak veya İletişim bağlantısına tıklayarak uzman ekip arkadaşlarımızdan anlık bilgi alabilirsiniz.
Yangın Kapısı yangının yayılmasını engelleyerek, binadaki insanların tahliyesine ve itfaiyenin müdahalesine zaman kazandırır. Yangın Kapısı belirli standartlara ve sertifikalara sahip olmalıdır. Yazımızın bu kısmında Yangın Kapısı Ölçüleri ve Standartları hakkında sizlere bilgi vermeye çalışacağız.
Yangın Kapısı Ölçüleri yangın yönetmeliği ve TS EN 1634-1 standardına göre belirlenir. Yangın Yönetmeliği yangın kapısının en az 80 cm genişlikte ve 200 cm yükseklikte olmasını şart koşar. Ayrıca yangın kapısının duvar boşluğu ölçüsü alınırken, her bir tarafta en az 5 cm diş bırakılması gerekir.
TS EN 1634-1 standardı ise Yangına Dayanıklı Kapı dayanıklılık sınıfını ve süresini belirler. Yangın kapısı, E (yangına dayanım), I (ısı yalıtımı) ve S (duman geçirmezlik) olmak üzere üç farklı sınıfta sertifikalandırılır. Bu sınıfların yanında Yangına Dayanıklılık Süresi de dakika cinsinden belirtilir. Örneğin; EI 60 sertifikalı bir Yangın Kapısı 60 dakika boyunca hem yangına hem de ısıya dayanabilir.
Yangın Kapısı Ölçüleri ve standartları ürün kalitesi ve fiyatını da etkiler. Yangın kapısının iç yapısı sac kalınlığı, yalıtım malzemesi, aksesuarlar gibi faktörler ürünün performansını ve maliyetini belirler. Fiyatı belirleyen en önemli etkenlerden biri de ürünün sertifikasıdır. Sertifikalı bir Yangın Kapısı belgesiz bir yangın kapısına göre daha güvenli ve kalitelidir.
Yangın Kapısı Seçimi esnasında ölçüler ve standartlar dikkate alınmalıdır. Otomatik Kapı binanın mimarisine uygun olmalı ve acil çıkış için uygun bir yerde bulunmalıdır. Montajı işlemi uzman bir ekip tarafından yapılmalı ve periyodik olarak bakımı aksatılmamalıdır. Yangın Kapısı hayat kurtaran bir üründür ve seçimi konusunda titiz davranmak gerekir.
Yangın Kapısı Renkleri yangın durumunda binadan çıkış yollarını göstermek için önemlidir. Yangın Kapıları genellikle kırmızı, yeşil veya mavi renkte olabilir.
Yangın Kapısı Renkleri ulusal veya yerel yönetmeliklere göre değişebilir. Bu nedenle bir binada bulunan yangın kapılarının renklerini ve işaretlerini dikkatlice okumak gerekir.
Yangın Kapısı Boyutları yangın yönetmeliği ve standartlarına göre belirlenir. Yangın Kapısı Boyutları binanın kullanım amacına, kat sayısına, yangın yüküne ve kaçış yolları uzunluğuna göre değişebilir. Genel olarak yangın kapılarının en az 80 cm genişliği ve 200 cm yükseliği boyutlarına sahip olması gerekir.
Bununla birlikte engelli erişimi için daha geniş kapılar gerekebilir. Yangın Kapılarının Kalınlığı ise yangına dayanıklılık süresine bağlıdır. Yangına Dayanıklılık Süresi yangın kapısının yangına karşı ne kadar süre koruma sağladığını gösterir. Yangına Dayanıklılık Süresi arttıkça yangın kapısının kalınlığı da artar. Yangın Kapısı Boyutları belirlenirken yangın yönetmeliği ve standartlarına uyulması hayati önem taşır.
Yangın Kapısı Ölçüleri yönetmeliğe göre yapının durumu göz önüne alınarak değişebilir. Yeni yapılarda geçiş alanı 80 * 200 cm, eski yapılarda ise 70 * 190 cm olarak belirlenmiştir. Yangın merdiveni kapı genişliği ise 800 mm enden boydan 2050 mm olması yangın anında kaçış için sağlıklı şartların oluşturulmasını sağlamaktadır.
Yangın Kapısı Ölçüleri yangından korunma amacıyla tasarlanmış ve sertifikalı kapılardır. Bu kapıların ölçüleri Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik ve TS-EN 1634-1 standartlarına göre belirlenir. Yangın Kapısı Ölçüleri yapının kullanım ve tehlike sınıfına, yangın dayanım süresine ve duvar boşluğu ölçülerine göre değişebilir.
Yönetmeliğe göre Yangın Kapıları en az 80 cm genişliğe ve 200 cm yüksekliğe sahip olmalıdır. Ancak bazı durumlarda bu ölçüler farklı olabilir. Örneğin, yüksek binalarda kaçış yollarının ve merdivenlerin genişliği 120 cm’den az olamaz. Ayrıca Yangın Kapısı Ölçüleri test edildikleri boyutlardan farklı yapıda üretildiği takdirde sertifikaları geçerli olmaz. Bu nedenle Yangın Kapısı Ölçüleri test sertifikalarında belirtilen değerlerde olmalıdır.
Yangın Kapısı Duvar Boşluğu Ölçüsü alınırken de dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Yangın kapısı duvar boşluğunda pervaz basma payları olacak şekilde her bir tarafta (sağ taraf, sol taraf ve üst lento) en az 5 cm duvarda diş bulunmalıdır. Yangın Kapısı İmalat Ölçüleri alınırken zemin döşeme kaplaması tamamlanmamış ise bitmiş döşeme kotundan kapı boy ölçüsü alınmalı montaj öncesi zemin döşeme imalatı tamamlanmış olmalıdır.
Türkiye’nin en tecrübeli Yangın Kapısı Firmaları arasında yer alan Mana Yapı tarafından şartnamelere ve projenize %100 uyumlu Yangın Kapısının üretiminin yapılması isterseniz +90 216 807 20 30 numarasını arayarak uzman ekibimizle görüşebilirsiniz.
Yangın Kapısı Ölçüleri yangın kapısı yönetmeliğine göre belirlenir. Yangın Kapıları standart olarak 90 x 210 ve 100 x 210 ölçülerinde üretilmektedir.
Yangın Kapısı Genişliği yangın merdivenleri üzerinde bulunan kapılar yeni yapı ise en az kanat geçiş boşluğunun 800 mm olmalıdır. Aksi takdirde iskan işlemlerinizde sıkıntı oluşturmaktadır. Yangın Kapısı yönetmeliğine göre belirlenir ve yapının durumu göz önüne alınarak 80 x 200 cm yeni yapılarda geçiş alanı eski yapılarda 70 x 190 cm göz önüne alınmaktadır.
Yangın Kapısı Rengi genellikle kırmızı, mavi, yeşil gibi dikkat çekici renkler kullanılır. Ancak isteğe bağlı olarak diğer renkler de kullanılmaktadır. Yangın kapısı dekorasyonu bozmaması açısından istenilen renge boyatılabilir. Piyasada standart renkler vardır. Bunlar sırasıyla krem rengi, beyaz, gri ve kırmızıdır.
Yangın Kapısı Ağırlıkları eski teknoloji ile içi alçı pan ile dolu Yangın Kapıları için ortalama 85 kg bulmaktadır. Yeni teknoloji ile üretilen Yangın Kapıları ortalama 60 kg gelmektedir.
Tek Kanatlı bir Yangın Kapısı genişliği 80 cm'den az ve 120 cm'den çok olamaz.